Serviciul meteorologic naţional al Spaniei, Aemet, a emis vineri o avertizare specială de caniculă, anunţând că temperaturile ar putea ajunge la 42 °C în unele zone din sudul ţării în următoarele zile., relatează The Guardian, citat de news.ro.
Ministerul Sănătăţii a avertizat populaţia să fie foarte atentă la efectele căldurii, mai ales că aceasta este persistentă și pe timpul nopții
Europa de Sud sub asediul caniculei: măsuri de urgență și restricții impuse în Portugalia, Franța și Italia
Duminică este alertă maximă în două treimi din Portugalia duminică din cauza căldurii extreme şi a incendiilor de pădure, fiind aşteptate temperaturi de până la 42 °C în Lisabona.
Și în Franța, temperaturile din Marsilia se apropie de 40 °C, al doilea oraş ca mărime al țării, iar autoritățile au cerut ca piscinele publice să fie gratuite pentru a ajuta locuitorii să facă faţă căldurii mediteraneene.
Cu temperaturi maxime de 39 °C prevăzute în Napoli şi Palermo, Sicilia a interzis munca în aer liber în cele mai fierbinţi ore ale zilei, la fel ca regiunea Liguria din nordul Italiei. Sindicatele din ţară fac campanie pentru extinderea măsurii şi în alte regiuni.
Incendii de vegetație și statistici alarmante: Grecia afectată, experții avertizează asupra viitorului sumbru al Europei
Pe fondul temperaturilor care se apropiau de 40 °C în Grecia, joi a izbucnit un incendiu de proporţii în sudul Atenei, determinând autorităţile să emită ordine de evacuare şi să închidă porţiuni din şoseaua de coastă care leagă capitala Greciei de Sounion, locul unde se află vechiul Templu al lui Poseidon, o atracţie turistică importantă.
Valul de căldură vine după o serie de recorduri de temperaturi extreme, inclusiv cea mai caldă lună martie din Europa, potrivit monitorului climatic Copernicus al UE. Ca urmare a încălzirii globale, fenomenele meteorologice extreme, inclusiv uraganele, secetele, inundaţiile şi valurile de căldură, au devenit mai frecvente şi mai intense, avertizează oamenii de ştiinţă.
Anul trecut a fost cel mai cald din istoria măsurătorilor meteorologice şi a provocat dezastre la nivel mondial, cu pagube de peste 300 de miliarde de dolari.