Deputatul Mihai Enache afirmă că moțiunea a adunat mai multe semnături decât numărul minim necesar, de la AUR, SOS, POT și de la neafiliați, dar acesta nu este suficient pentru ca moțiunea să treacă în Parlament..
„Facem apel, pentru că am auzit mulți viteji zilele astea că nu sunt de acord cu măsurile, să nu rămână cu vitejia. Singura soluție este de a vota și ei moțiunea”, a afirmat deputatul AUR.
Deputata Ramona Ioana Bruynseels a lansat un dur rechizitoriu la adresa actualei guvernări, pe care a acuzat-o că, la fel ca cele anterioare, nu este preocupată de sparta românilor de rând și nici preocupa să construiască ceva durabil.
„Cum să vă atingeți de indemnizațiile copiilor?. Iau banii de pamperși pentru copii. Cum să te atingi de burse, de banii de sandviș pentru copii? Este o lipsă totală de viziune”, a afirmat Bruynseels, precizând că politicienii suveraniști nu pot fi de acord cu aceste măsuri.
Opoziția, în frunte cu AUR, a strâns cele 116 semnături necesare pentru a declanșa procedura de depunere a moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Bolojan, potrivit Realitatea PLUS.
Marți seara, George Simion a anunțat că AUR va continua lupta împotriva gvernului Bolojan și după depunerea acestei moțiuni.
”Avem voie și în septembrie să depunem o altă moțiune de cenzură. Dacă nu puneți voi presiune pe PSD, PNL, UDMR, USR, și acest regim criminal care a dat lovitura de stat, nu o să facem nimic.
Hai, totuși să strângem rândurile. Unirea face puterea!”, a declarat George Simion.
Matematica moțiunii
Ar fi nevoie de un vot majoritar într-un plen reunit, adică de 233 de voturi din partea parlamentarilor pentru ca moțiunea de cenzură să treacă și actualul Executiv să cadă.
Pentru a fi depusă, este nevoie de 116 semnături. Este un pas mai ușor de îndeplinit de către Opoziție pentru că au suficienți parlamntari pentru a putea strânge aceste semnături. Ulterior, moțiunea ar urma să ajungă în plenul Parlamentului. Aici, însă, lucrurile se complică, pentru că Opoziția nu are suficiente voturi ca să treacă moțiunea - are doar 134 de voturi, față de necesarul de 233. Ar mai fi nevoie, așadar, de voturile unor membri ai Coaliției.
Câți parlamentari are fiecare partid
Coaliția: 311 parlamentari
PSD – 131 parlamentari
PNL – 72 parlamentari
USR – 59 parlamentari
UDMR – 32 parlamentari
minorități – 17 deputați
Opoziția: 134 parlamentari
AUR – 89 parlamentari
SOS – 26 parlamentari
POT – 19 parlamentari