UPDATE 22:00 - Fostul înotător ucrainean Igor Chervynskiy, triplu medaliat mondial, a fost grav rănit la picioare în timp ce lupta pentru a-şi apăra ţara, aflată în război cu Rusia, relatează RMC Sport.
Sportivul în vârstă de 43 de ani a fost grav rănit la picioare, potrivit site-ului SwimSwam, care citează federaţia ucraineană.
Deşi nu se cunoaşte natura exactă a rănilor sale, o fotografie îl arată întins pe un pat de spital, cu picioarele bandajate.
Potrivit lui Sergiy Fesenko, un alt fost înotător, Igor Chervinskiy ar fi fost afectat de o explozie provocată de o dronă a armatei ruse.
UPDATE 19:00- Rusia ar fi capturat un sat din estul Ucrainei situat în apropierea unui important zăcământ de litiu
Trupele ruse au preluat controlul asupra unui sat din estul Ucrainei care se află în apropierea unui zăcământ de litiu, după ce forţele ucrainene au opus o rezistenţă acerbă, a declarat joi un oficial susţinut de Rusia, relatează Reuters.
Satul Şevcenko este situat în Doneţk, una dintre cele patru regiuni ucrainene - pe lângă Crimeea - pe care Moscova le-a revendicat ca teritoriu propriu în anexări nerecunoscute de Kiev şi puterile occidentale.
Ministerul rus al Apărării a anunţat că Şevcenko a fost capturat împreună cu o altă aşezare, numită Novoserhiivka.
Cu toate acestea, Ucraina nu a făcut niciun anunţ cu privire la Şevcenko, dar cartografierea din surse deschise de la Deep State, o resursă autorizată de blogging militar ucrainean, arată că satul se află într-adevăr sub control rusesc.
UPDATE 18:30 - Ucraina și Rusia au efectuat un nou schimb de prizonieri, au anunțat joi oficialități de la Kiev și Moscova, parte a acordului convenit recent de cele două țări la Istanbul, transmit Reuters și AFP.
”Continuăm schimburile (de prizonieri), o nouă etapă a avut loc”, a indicat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce Ministerul Apărării rus a afirmat că un ”grup de militari ruși” a fost schimbat contra unor soldați ucraineni.
Noul schimb de prizonieri a fost anunțat cu puțin timp înainte de agenția de presă rusă TASS, care cita surse anonime.
Se apare că cele două părți beligerante au schimbat același număr de prizonieri, dar nu a fost menționat câți soldați au fost implicați, a menționat agenția de presă rusă RIA Novosti.
UPDATE 16:09 - Rusia, pregătită de atac împotriva Europei. Dronele, arma cea mai la îndemână. Comisarul european pentru apărare, Andrius Kubilius, trage un semnal de alarmă privind necesitatea unei pregătiri urgente din partea Europei pentru un posibil atac masiv al Rusiei cu drone.
Serviciile de informații estimează că Moscova ar putea ataca o țară membră NATO în următorii cinci ani. În acest context, Kubilius susține că Europa trebuie să dezvolte rapid o „armată de drone”, capabilă să facă față unei armate ruse „călite în luptă” și extrem de familiarizate cu tehnologia dronelor.
UPDATE 16:00 - Comandantul armatei ucrainene a ordonat contruirea de fortificații la Sumî
Comandantul şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a dat ordin joi să fie accelerată construcţia de fortificaţii în regiunea Sumî (nord-est), scena unei ofensive ruse, relatează France Presse, potrivit Agerpres.
Potrivit Reuters, Sîrski a declarat că fortificaţii suplimentare şi măsuri defensive, inclusiv crearea de coridoare antidronă, ar trebui realizate mai rapid în zonă.
"Principalele sarcini sunt consolidarea fortificaţiilor şi construirea unui sistem de bariere inginereşti şi de fortificaţii", a spus el.
UPDATE 15:00 - Premierul Viktor Orban prezintă rezultatele unei consultări pentru a legitima opoziția sa față de aderarea Ucrainei la UE
Premierul ungar Viktor Orban a prezentat joi, la sosirea sa la un summit european la Bruxelles, rezultatele unei consultări organizate în Ungaria pentru a legitima opoziția lui față de aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, pe care o blochează de luni de zile, informează AFP.
"Am sosit aici cu un mandat puternic. Vocea mea a devenit mai puternică și mai virilă", a declarat liderul naționalist ungar în fața jurnaliștilor. Guvernul trimisese în aprilie buletine ungurilor cu privire la acest subiect, o metodă fără efect legal pe care el o utilizează din 2015 pentru a justifica pozițiile sale anti-UE.
Potrivit rezultatelor oficiale, peste 95% dintre persoanele care au participat la această consultare au respins primirea Ucrainei vecine în UE, însă doar 2,3 milioane de locuitori, adică mai puțin de o treime dintre alegătorii ungari, au răspuns la acest chestionar trimis prin poștă și online.
UPDATE 11:50 - Un mort şi doi răniţi, în regiunea ucraineană Herson, în atacuri ruse cu bombe ghidate
Cel puţin o persoană a fost ucisă, iar alte două rănite, în atacuri aeriene ruseşti, în regiunea ucraineană Herson (sud), anunţă joi autorităţile locale, relatează AFP.
Un locuitor în vârstă de 38 de ani a fost ucis într-un atac rus în satul Tvariisk, a anunţat pe Telegram guvernatorul Oleksandr Prohudin.
Potrivit Administraţiei Militare regionale, ”bombe ghidate au atins un imobil locuit”, iar un un bărbat în vârstă de 34 de ani a fost rănit în casă.
Un septuagenar a fost rănit într-un bombardament nocturn, în districtul Korabelni, şi a fost preluat de salvatori, a anunţat pe Telegram Primăria Herson.
Oraşe ucrainene sunt luate ca ţintă zilnic în atacuri ruseşti, iar trupe ruseşti câştigă teren de săptămâni în regiunea Sumî (nord-est).
UPDATE: Nici măcar cel mai optimist scenariu nu aduce pacea. Aceasta este una dintre concluziile seci, dar implacabile, ale celui mai recent raport GLOBSEC, realizat pe baza opiniilor a 61 de experți ucraineni în securitate, diplomație și apărare. Iar dacă „pacea” are o probabilitate de 2%, ceea ce urmează este mai degrabă o cronologie a epuizării lente, cu ecouri tot mai puternice dintr-un trecut care refuză să moară.
Raportul, realizat de prestigiosul think tank european GLOBSEC, descrie șapte posibile scenarii privind evoluția războiului din Ucraina până în 2026.
Concluzia de fond este dureroasă: în lipsa unei victorii clare, orice formă de „încetare a focului” este, în esență, doar o pauză strategică pentru Rusia, scrie adevarul.ro. Iar această pauză poate deveni capcana care va lovi Ucraina și Europa mai dur decât orice rachetă.
Potrivit experților consultați — printre care șapte foști miniștri ai apărării și de externe, dar și oficiali activi implicați în gestionarea conflictului —, cel mai probabil scenariu este cel al unui război de uzură cu intensitate redusă, determinat de epuizarea resurselor de ambele părți (38% probabilitate).
În această versiune a viitorului, luptele nu încetează, ci doar se diluează, pe fondul lipsei de muniție, tehnică și moral. Fronturile se stabilizează, dar conflictul mocnește, așteptând un nou pretext pentru escaladare.
„În actuala ediție a raportului, față de cea din 2022/2023, ponderea factorilor militari a crescut copleșitor față de cei politici (9 la 1)”, notează raportul. Este o constatare care ar trebui să oblige decidenții europeni la o regândire profundă a strategiilor de sprijin.
Scenariile „de pace”: doar iluzii fragile
Doar trei dintre cele șapte scenarii analizate presupun o formă de pace. Însă toate sunt marcate de compromisuri inacceptabile pentru Ucraina — fie că e vorba de pierderi teritoriale, fie de neutralitate forțată sau demilitarizare.
Scenariul „ideal”, cu o probabilitate infimă de doar 2%, presupune o încetare a focului pe liniile actuale, cu trupe de descurajare europene pe teritoriul ucrainean și fără recunoașterea anexărilor ruse. Cu toate acestea, chiar și în acest caz, experții avertizează: pacea este iluzorie și temporară. Limbajul vag dintr-un eventual acord ar permite Rusiei să conteste oricând termenii și să reia ostilitățile.
„Rusia nu va accepta niciodată o Ucraină independentă, suverană, capabilă să decidă singură asupra viitorului său și a alianțelor”, subliniază raportul.