”Ce este de făcut în justiţia din România? În primul rând, presiune pe parchete pentru ca activitatea lor să se preocupe de marile zone de corupţie, care sunt: marea evaziune fiscală, zona imobiliară, zona de păduri, zona de trafic de droguri. Astea sunt marile dosare care au fost tot timpul ocolite în ultimii ani.
În zona Justiţiei şi de management a justiţiei avem o problemă cu Inspecţia Judiciară, care e o instituţie care trebuie să facă controlul în interiorul sistemului de justiţie şi nu îl face corespunzător, dă decizii diferite în cazuri similare şi putem să o suspectăm chiar de părtinire politică în sensul de politic în interiorul sistemului de justiţie. Trebuie să fie nişte mecanisme clare de promovare şi de la o instanţă la o instanţă superioară şi pe funcţii de conducere în interiorul instanţelor, pentru că în momentul de faţă sunt cam aceiaşi oameni care decid componenţa comisiilor pentru toate concursurile”, a declarat Nicuşor Dan.
În replică, George Simion, câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale cu peste 40% din voturi, a transmis că pledează pentru o practică unitară în sistemul juridic românesc.
”Blocarea unor proiecte economice ale antreprenorilor români în instanţă nu înseamnă contribuţii pentru justiţie, nu înseamnă fapte, ci înseamnă sărăcie pentru cetăţenii de rând care nu se pot bucura de rezultatul acelor proiecte şi aş vrea să denunţ felul în care unii folosesc justiţia pentru a bloca hidrocentrale, pentru a bloca proiecte vitale pentru România. Cetăţeanul de rând se rătăceşte pe holurile tribunalelor. Justiţiabilii nu sunt ajutaţi de multe ori de către magistraţi care sunt prea puţini. Magistraţii nu au ajuns să răspundă pentru faptele lor. Noi pledăm pentru acea secţie specială care chiar să se ocupe şi doar ea, nu DNA-ul, nu alte parchete de faptele comise de magistraţi”, a transmis Simion.