Cetățenii portughezi sunt chemați duminică la vot pentru a-și alege din nou reprezentanții în Parlament, într-un scrutin anticipat ce ar putea redefini echilibrul politic din țară. Este pentru a treia oară din 2022 când națiunea se confruntă cu alegeri legislative, pe fondul unei instabilități persistente și a scandalurilor din sfera politică.
Actualul premier interimar, Luis Montenegro, lider al coaliției de centru-dreapta Alianța Democratică (AD), speră să își consolideze poziția și să își prelungească mandatul, după ce a demisionat în luna martie. Decizia sa de a se retrage temporar a venit pe fondul unor acuzații de conflict de interese, legate de o firmă de consultanță înregistrată la domiciliul său, pe numele copiilor săi.
O campanie tensionată, marcată de acuzații și suspiciuni
Montenegro, avocat de profesie, a fost figura centrală a campaniei, declarând public că a fost „mai transparent decât oricine altcineva”. A răspuns astfel acuzațiilor lansate de liderul socialiștilor, Pedro Nuno Santos, care l-a acuzat că ar fi amestecat interesele personale cu cele politice, acceptând fonduri de la companii private în perioada în care ocupa funcția de premier.
Deși scandalul a fost intens mediatizat, analiștii susțin că electoratul portughez nu a reacționat foarte dur. „Societatea portugheză pare tolerantă față de astfel de situații, iar impactul asupra imaginii premierului nu a fost atât de mare cum se aștepta opoziția”, a explicat Filipa Raimundo, politolog la ISCTE – Universitatea din Lisabona.
Dreapta conduce în sondaje, dar fără o majoritate clară
Conform ultimelor sondaje de opinie, Alianța Democratică ar obține în jur de 34% din voturi, în timp ce Partidul Socialist este cotat cu 26%. În mod surprinzător, formațiunea de extremă dreapta Chega ar putea atinge pragul de 19%, întărindu-și statutul de a treia forță politică a țării.
În Parlamentul portughez, format din 230 de locuri, AD ar putea câștiga aproximativ 95 de mandate, insuficient pentru a obține majoritatea absolută (116 locuri). Montenegro a exclus o colaborare cu extrema dreaptă, mizând în schimb pe un posibil parteneriat cu Inițiativa Liberală, cotată cu aproximativ 7% din intențiile de vot.
Alegerile, între speranța pentru stabilitate și dezamăgirea populară
În ciuda mizelor ridicate, atmosfera din stradă este dominată de oboseală și scepticism. „Suntem chemați la vot din nou, dar nimic nu se va schimba cu adevărat”, afirmă José Silveira, un comerciant de 56 de ani din Lisabona. În același timp, Fatima Lopes, ingineră de 61 de ani, speră într-un rezultat clar: „O majoritate absolută ar aduce stabilitate. Nu mai avem nevoie de incertitudine.”
Pe de altă parte, unii cetățeni își exprimă nemulțumirea față de direcția în care se îndreaptă țara. Pedro Vaz, vânzător ambulant, se declară îngrijorat de „valul de imigrație” și de „decalajul dintre realitatea trăită și promisiunile liderilor”.
Chega, o forță în ascensiune, dar cu obstacole neașteptate
Partidul Chega, fondat în 2019 și condus de fostul comentator sportiv André Ventura, a devenit vocea nemulțumirilor legate de imigrație, corupție și integritatea politicienilor. Cu toate acestea, finalul campaniei a fost umbrit de problemele de sănătate ale liderului formațiunii, care a avut două episoade de leșin în fața camerelor de televiziune.
Secțiile de votare se vor deschide la ora 08:00, ora locală, iar primele estimări, sub forma exit-poll-urilor, vor fi publicate la 20:00. Indiferent de rezultat, portughezii par să își dorească același lucru: stabilitate și o guvernare capabilă să răspundă provocărilor economice și sociale cu care se confruntă țara.