În opinia sa, evaluarea ar trebui să se extindă dincolo de cele două materii tradiționale – Limba română și Matematica – pentru a acoperi întreg spectrul de competențe-cheie stabilit la nivel european.
Ce a transmis Ministrul Educației, Daniel David?
„Eu consider Evaluările Naționale că nu sunt comprehensive, nu sunt suficient de informative. Nu poţi să spui, pe de-o parte, că tu vrei să promovezi cele opt competenţe-cheie, iar la Evaluările Naţionale tu ce faci, te focalizezi pe două: Matematica şi Limba şi literatura română. Întrebarea e: cu celelalte competenţe-cheie ce facem, ele nu au nevoie de nişte evaluări standardizate ca să ştim, le-au asimilat copiii, nu le-au asimilat, cum se compară o şcoală cu altă şcoală, să ştim cum se comportă profesorii, sunt buni în a transfera acele competenţe? Şi atunci cred că corect este să evaluăm toate competenţele-cheie” a declarat Daniel David, într-o conferință de presă susținută luni.
Cele opt competențe-cheie la care face referire ministrul sunt:
competențele de alfabetizare,
competențele lingvistice (în mai multe limbi),
competențele STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică),
competențele digitale,
competențele sociale și de învățare continuă,
competențele civice,
competențele antreprenoriale,
competențele culturale și de expresie artistică.
Totodată, ministrul a subliniat că în cadrul discuțiilor de la nivelul Uniunii Europene se analizează posibilitatea de a reduce numărul acestor competențe de la opt la cinci, însă această schimbare necesită o dezbatere amplă și fundamentată.
În ceea ce privește admiterea la liceu, Daniel David și-a exprimat dorința ca până la jumătate dintre locuri să fie alocate prin examene organizate de unitățile de învățământ, însă a atras atenția că este nevoie de un cadru metodologic clar, care să prevină eventualele abuzuri sau practici incorecte.
Rămâne de văzut dacă aceste propuneri vor prinde contur în viitoarea reformă a sistemului educațional.