Specialistul subliniază că peștele nu doar că susține sănătatea creierului, dar contribuie și la menținerea unei greutăți optime.
Peștele, aliatul sănătății inimii și creierului
Mihaela Bilic afirmă că peștele ar trebui să fie prezent în alimentația fiecăruia, fiind o sursă valoroasă de nutrienți. Consumul regulat de pește, de cel puțin două ori pe săptămână, reduce cu 36% riscul de deces prin boli coronariene și cu 17% riscul de deces în general.
„Peștele este valoros și esențial în echilibrul alimentar, ca urmare în orice post există dezlegare la pește. Beneficiile consumului de pește sunt incontestabile, nu dați vina pe contaminarea cu mercur sau creșterea intensivă, ca să nu mâncați pește”, explică medicul nutriționist.
Omega 3, secretul longevității
Grăsimile Omega 3, prezente în pește, sunt esențiale pentru sănătatea cardiovasculară, funcționarea creierului și a retinei. Mihaela Bilic evidențiază faptul că persoanele care includ peștele în dieta lor sunt protejate de boli neurodegenerative, precum Parkinson și Alzheimer, iar riscul de depresie este semnificativ redus.
„Peștele este principala sursă de grăsimi Omega 3, esențiale pentru sănătatea cardiovasculară și cu rol crucial în funcționarea creierului și retinei. Persoanele care consumă pește în mod regulat sunt protejate de îmbătrânirea pielii și a ochilor, de Parkinson și Alzheimer și fac mai rar depresie. Riscul de demență senilă scade cu 30%, iar bolile inflamatorii de tip artroză sunt și ele considerabil reduse.
Spre deosebire de proteinele din carnea de vită și pui, cele din pește sunt mai ușor de digerat. Campion la acest capitol este codul eglefin care are indice de digestibilitate de 100%”, precizează dr. Bilic.
Pentru a beneficia de toate aceste avantaje, Mihaela Bilic recomandă consumul de pește de cel puțin două ori pe săptămână, dintre care o dată să fie pește gras. Nutriționistul sugerează să variem atât speciile de pește, cât și modul de preparare.
„Ideal ar fi să mâncăm pește de minim 2 ori/săptămână, din care o dată să fie pește gras. Variați speciile de pește și modul de gătit: proaspăt sau congelat, afumat sau în conservă, pe grătar, la cuptor, la abur sau prăjit, sub formă de ciorbă, saramură sau sushi cu pește crud, important este să îl includem în meniu cât mai des”, concluzionează dr. Bilic.
Astfel, peștele devine nu doar o alegere gustoasă, ci și una esențială pentru sănătatea inimii, creierului și pentru menținerea unei stări generale de bine.