Iată mesajul prin care Garda Națională de Mediu (GNM) transmite informațiile de interes public legate de această zonă protejată din Rezervația Biosferei Deltei Dunării.
"Am verificat constant zonele cheie din Rezervația Biosferei Deltei Dunării. Pădurea Letea, Pădurea Caraorman dar și zona costieră. Situația este mult mai bună, comparativ cu anul 2023. Continuăm
Nu toate acțiunile de control ale GNM se finalizează cu rapoarte critice sau amenzi. Colaborarea eficientă pe care am dezvoltat-o cu ARBDD în ultimii ani produce efecte bune pentru mediu, bune pentru Deltă și pentru ariile naturale strict protejate aferente.
Accesul auto în rezervație s-a diminuat considerabil.
Habitatele de la Letea și Caraorman sunt astăzi mult mai bine amenajate și protejate.
Zona costieră nu mai este plină de deșeuri, așa cum am găsit-o în 2023.
Plaja de la Vadu și până la Canalul Edighiol, inclusiv drumurile adiacente sunt mult mai curate.
Găsim astăzi mai multe eurocontainere pentru colectarea separată a deșeurilor față de situația de acum doi ani.
Unde mai avem probleme:
Dacă urmăriți activitatea GNM, știți că dezvoltăm activități de control și monitorizare în Delta Dunării. Raportăm încă probleme în zona de gestionare a deșeurilor sau deversări ilegale în regiune. De asemenea, numărul ridicat de epave și nave eșuate constituie încă o problemă de mediu. Braconajul nu este eradicat. Descoperim săptămânal activități de braconaj pe care le stopăm, împreună cu colegii din Tulcea.
Unde trebuie să lucrăm, împreună:
Trebuie să verificăm, semestrial, starea de salubritate, mai ales în zonele de protecție strictă.
Avem nevoie de un regim mai strict de protecție, inclusiv prin zone tampon, în jurul pădurilor Letea și Caraorman.
Trebuie să controlăm mai bine activitățile de creștere a animalelor și să găsim structuri de suport pentru crescătorii de animale, astfel încât această activitate să nu dăuneze mediului, așa cum este acum.
”În experiența mea la GNM, sunt câteva repere de bună colaborare pe care le folosesc. Unul dintre acestea este cu ARBDD. Este esențial să știm că la Garda Națională de Mediu nu ne facem un scop din aplicarea de amenzi. Preferăm ca activitatea noastră să sprijine (nu să împiedice) practicile comerciale oneste, care, la rândul lor, protejează și respectă echilibrul de mediu și biodiversitatea. Situația de astăzi este incomparabil mai bună față de ce am găsit în Deltă acum doi ani. Trebuie doar să continuăm”, a explicat Comisarul General al Gărzii Naționale de Mediu, Andrei Corlan.