Ultimele estimări ale Agenției Spațiale Europene (ESA) indică faptul că satelitul Kosmos 482 Descent Craft a fost detectat de sistemele radar deasupra Germaniei în jurul orei 06:30 CEST (07:30 ora României) și, ulterior, la ora 08:04 CEST (09:04 ora României).
„Deoarece coborârea navei nu a fost reperată de radar deasupra Germaniei la ora prevăzută 07:32 UTC/09:32 CEST, este foarte probabil ca reintrarea să fi avut deja loc”, precizează ESA.
Sonda Kosmos 482 a fost concepută și lansată în anul 1972 ca parte a misiunii sovietice Venera, destinată explorării planetei Venus. În acea perioadă, sovieticii au reușit să lanseze cu succes sondele Venera 7 și Venera 8, care au fost primele nave spațiale capabile să aterizeze pe Venus în 1970, respectiv 1972.
În ceea ce privește pe cea eșuată astăzi, Kosmos 482 a fost creată ca o navă soră a lui Venera 8. Însă, din cauza unei defecțiuni apărute la racheta Soyuz folosită pentru lansare, sonda nu a reușit să atingă viteza necesară pentru a ajunge pe Venus, rămânând pe o orbită eliptică în jurul Pământului timp de peste 50 de ani.
A fost proiectată pentru a rezista unei intrări în atmosferă asemănătoare celei de pe Venus, dar, în realitate, probabil că va rămâne intactă când se va prăbuși pe Pământ în acest weekend, a explicat Marco Langbroek, expert în conștientizarea riscurilor din domeniul spațial la Universitatea Tehnică Delft din Olanda, care a fost primul care a semnalat apropierea momentului de reintrare a modulului.
Kosmos 482 reprezintă doar o mică parte din cele peste 1,2 milioane de fragmente de deșeuri spațiale, conform unui raport ESA publicat în aprilie. Căzând ca un meteorit prin atmosferă, această navă, cu o lățime de aproximativ 1 metru, poate atinge orice punct de pe suprafața Pământului. Specialiștii nu pot preciza cu exactitate zona de aterizare decât cu câteva ore înainte de reintrare, din cauza variabilității imprevizibile a rezistenței atmosferice.