De regulă, majoritatea gospodinelor aleg să țină cartofii în bucătărie, însă acest lucru le accelerează procesul de alterare.
Mai mult, în cazul în care obișnuiești să îi păstrezi în ambalajul original de plastic în care îi cumperi, și asta poate accelera alterarea lor.
Potrivit experților, cartofii trebuie să stea într-un mediu uscat și ventilat, iar plasticul reține umezeala, ceea ce favorizează stricarea.
Atenție! Nu doar umezeala este o problemă, ci și căldura. Ideal ar fi ca temperatura spațiului de depozitare să nu depășească 10°C, pentru a păstra prospețimea și calitatea cartofilor.
Lucia Washbrook, directoarea de vânzări a unui brand de cartofi, susține că există un loc în care cartofii rezistă mult. În acest spațiu, cartofii nici nu încolțesc și nici nu se alterează și este varianta salvatoare pe timp de vară.
Aceasta recomandă să păstrezi cartofii într-un loc întunecat sau într-un sac din bumbac sau iută, care blocheze razele directe ale soarelui.
Însă, o opțiune și mai bună pentru lunile călduroase de vară este depozitarea cartofilor în secțiunea de legume a frigiderului.
Foarte mulți ani, multe persoane s-au ferit să depoziteze cartofii în frigider, deoarece circula zvonul conform căruia, la temperaturi scăzute, cresc nivelul de acrilamidă din cartofi, aceasta fiind o substanță dăunătoare.
Studiile recente au contrazis această ipoteză. Ba mai mult, se pare că depozitarea cartofilor în dulap crește, de fapt, nivelul de acrilamidă.
Dacă alegi să depozitezi cartofii în compartimentul de legume din frigider, nu doar că aceștia vor rezista mai mult, dar vei preveni și risipa alimentară. Astfel, vei reuși să te bucuri mai multă vreme de cartofii pe care îi poți prepara așa cum îți place.