MENIU

Home schooling, posibil în România. Propunerile ministrului Educației pentru reglementarea educației la domiciliu

Ministrul Educației, Daniel David, propune un cadru reglementat pentru educația la domiciliu (home schooling), exclusiv în cazuri excepționale. 

Oficialul consideră că este necesar ca această practică, deja existentă informal în unele familii, să fie adusă în legalitate și supusă unui control riguros din partea autorităților educaționale.

„Eu cred că nu trebuie să ne ascundem că este o practică care există în diverse ţări şi am propus home schooling-ul ca o situație educaţională posibilă în România pentru situaţii de excepţie, nu ca o practică obişnuită, nu ca o practică curentă. Eu cred că este un lucru corect să deschidem posibilitatea home schooling-ului şi să nu mai avem aceste situaţii în care oamenii fac pe ascuns, după aceea se trezesc în faţa legii că au probleme, hai să reglementăm!”, a afirmat Daniel David, luni, într-o conferinţă de presă.

Cerințe stricte pentru aprobarea educației la domiciliu

Potrivit proiectului elaborat de Daniel David, părinții care doresc să își școlarizeze copiii acasă trebuie să urmeze o procedură complexă. În primă fază, aceștia trebuie să depună o solicitare scrisă către inspectoratul școlar de care aparțin. Documentul trebuie să conțină justificări clare pentru alegerea educației la domiciliu, nivelul de pregătire al adulților implicați, un plan educațional detaliat și dovezi privind resursele și condițiile necesare desfășurării activităților conform programei școlare naționale.

Un element esențial al dosarului este desemnarea unei „școli-umbrelă”, care va avea rolul de a monitoriza evoluția elevului și de a colabora cu familia pe durata școlarizării.

Evaluări psihologice și pedagogice, obligatorii

Dacă solicitarea este considerată justificată, copilul va fi supus unei evaluări complexe, care va analiza atât nivelul cognitiv și academic, cât și dezvoltarea socio-emoțională. Scopul acestei etape este de a identifica eventuale riscuri care ar putea afecta negativ evoluția copilului în cadrul home schooling-ului.

„Testarea este necesară pentru a determina dacă dezvoltarea viitorului elev şcolarizat la domiciliu este similară cu a altor copii de aceeaşi vârstă (şi a identifica potenţiali factori de risc care pot afecta negativ dezvoltarea copilului)”, se arată în raportul ministrului Educaţiei.

Monitorizare anuală și reautorizare la fiecare 3 ani

Pe durata educației la domiciliu, părinții vor fi obligați să trimită anual rapoarte privind activitățile desfășurate, rezultatele obținute și măsurile luate pentru integrarea copilului în activități extracurriculare, menite să prevină izolarea socială.

Evaluările de final de an vor fi realizate de cadre didactice și consilieri școlari din unitatea la care copilul este arondat sau de o comisie special desemnată la nivelul inspectoratului. Aceste evaluări vor urmări atât progresul academic, cât și starea socio-emoțională a elevului.

Totodată, solicitarea pentru home schooling va trebui reînnoită la fiecare trei ani, pentru a permite reevaluarea contextului familial și a resurselor disponibile pentru continuarea educației la domiciliu.

„Pentru a preveni carenţe în dezvoltarea şcolară şi socio-emoţională a elevilor şcolarizaţi la domiciliu de către familie, trebuie ca aceştia să participe la evaluări anuale, la finalul anului şcolar. Aceste evaluări pot fi făcute de către profesorii şi de către consilierii şcolari din şcoala la care este arondat elevul sau de către o comisie stabilită la nivelul inspectoratului şcolar. Standardele minimale de performanţă vor fi stabilite conform programei şcolare la nivelul inspectoratului şcolar. Este indicat ca evaluările anuale să cuprindă atât dezvoltarea competenţelor şcolare ale elevilor, cât şi cele socio-emoţionale”, se mai arată în documentul citat.

OSZAR »